Com fem front a la crisi climàtica a ulls dels i les productores d’aliments.
Recentment, vam ser entrevistats per Alimentació Sostenible, una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona. Us convidem a llegir l’article resultant d’aquesta interessant conversa.
Bec d’Or: una granja de pollastres a prova d’inclemències climàtiques
A la granja de Bec d’Or, la Mireia Alonso i en Josep Canal crien Gall Pota Negre Ecològic des de 2022. En iniciar el projecte, van voler assegurar-se que la seva pràctica agrícola complia uns màxims de sostenibilitat i eficiència energètica. Les mesures que van adoptar, aleshores, els serveixen ara per ser menys vulnerables a les situacions climàtiques extremes.
Per promoure l’estalvi de recursos, els nius i les naus on pernocten els galls estan dissenyats per minimitzar la pèrdua de calor i el consum d’aigua a l’hora de netejar-los. A tot això, s’hi suma que la granja també disposa d’un sistema fotovoltaic que els fa autosuficients durant la major part de l’any, i de mecanismes d’aïllament tèrmic i recollida d’aigua fluvial i reaprofitament, que els ha fet més resilients a les restriccions per sequera.
Les races autòctones, clau en l’adaptació al canvi climàtic
Aquestes mesures ajuden a vetllar pel benestar dels galls Pota Negra, una raça de creixement lent, que necessita més temps i recursos per ser òptim per la venda. Ha estat precisament a l’hora d’adquirir l’aliment dels pollastres, on més acusats han estat els efectes del canvi climàtic: “Hem notat una menor disponibilitat i encariment dels recursos alimentaris a causa de la disminució de la producció agrícola.”
També han observat que durant les onades de calor de l’estiu els pollastres mengen menys i això repercuteix en el seu creixement. No obstant això, la Mireia i en Josep afirmen que treballar amb races autòctones és clau a l’hora d’afrontar les conseqüències de la crisi climàtica a la ramaderia, ja que la seva adaptació als canvis en l’entorn és millor que la de les races estrangeres.
Us deixem el link on trobareu l’article sencer on hi surten altres productor/es. Ens expliquen els canvis que han dut a terme ells a les seves activitats. https://www.alimentaciosostenible.barcelona/ca/noticies/fer-front-a-la-crisi-climatica-a-ulls-dels-i-les-productores-daliments-1379455
Us convidem també a visitar el lloc web d’Alimentació Sostenible a https://www.alimentaciosostenible.barcelona/ca, on trobareu una gran varietat d’informació molt interessant.