Perspectives de Productors: Enfrontant la Crisi Climàtica.

Com fem front a la crisi climàtica a ulls dels i les productores d’aliments.

Recentment, vam ser entrevistats per Alimentació Sostenible, una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona. Us convidem a llegir l’article resultant d’aquesta interessant conversa.

Bec d’Or: una granja de pollastres a prova d’inclemències climàtiques

A la granja de Bec d’Or, la Mireia Alonso i en Josep Canal crien Gall Pota Negre Ecològic des de 2022. En iniciar el projecte, van voler assegurar-se que la seva pràctica agrícola complia uns màxims de sostenibilitat i eficiència energètica. Les mesures que van adoptar, aleshores, els serveixen ara per ser menys vulnerables a les situacions climàtiques extremes.

Per promoure l’estalvi de recursos, els nius i les naus on pernocten els galls estan dissenyats per minimitzar la pèrdua de calor i el consum d’aigua a l’hora de netejar-los. A tot això, s’hi suma que la granja també disposa d’un sistema fotovoltaic que els fa autosuficients durant la major part de l’any, i de mecanismes d’aïllament tèrmic i recollida d’aigua fluvial i reaprofitament, que els ha fet més resilients a les restriccions per sequera.

Les races autòctones, clau en l’adaptació al canvi climàtic

Aquestes mesures ajuden a vetllar pel benestar dels galls Pota Negra, una raça de creixement lent, que necessita més temps i recursos per ser òptim per la venda. Ha estat precisament a l’hora d’adquirir l’aliment dels pollastres, on més acusats han estat els efectes del canvi climàtic: “Hem notat una menor disponibilitat i encariment dels recursos alimentaris a causa de la disminució de la producció agrícola.”

També han observat que durant les onades de calor de l’estiu els pollastres mengen menys i això repercuteix en el seu creixement. No obstant això, la Mireia i en Josep afirmen que treballar amb races autòctones és clau a l’hora d’afrontar les conseqüències de la crisi climàtica a la ramaderia, ja que la seva adaptació als canvis en l’entorn és millor que la de les races estrangeres.

Us deixem el link on trobareu l’article sencer on hi surten altres productor/es. Ens expliquen els canvis que han dut a terme ells a les seves activitats. https://www.alimentaciosostenible.barcelona/ca/noticies/fer-front-a-la-crisi-climatica-a-ulls-dels-i-les-productores-daliments-1379455

Us convidem també a visitar el lloc web d’Alimentació Sostenible a https://www.alimentaciosostenible.barcelona/ca, on trobareu una gran varietat d’informació molt interessant.

Aquesta pàgina utilitza galetes i altres tecnologies per poder millorar la seva experiència de navegació. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).